HTML

365 ok, amiért ez egy jó év!

smily_Soma.jpegSzámomra érdekes apró hétköznapi királyságokról. Miért? Hogy mindenki más is észrevegye azokat az kicsiny örömöket, amelyek mindennapjainkat fényesítik. Az élet egy fasza dolog, csak észre kell venni!

A blogról...

1_ezertirok.jpg2_rolam.jpg

4_mas.jpg

5_kontakt.jpg

3_Fooldal.jpg

facebook.jpg 

Facebook...

Haver blogok

neston.jpg

NESTON  - blog rádió
"Sosem vagy már egyedül"

  

  

10dolog.jpg

10 DOLOG - 10 pont az élet minden területéről. "Mert ami nem fér bele, az nem is számít."

    

manzard.jpg

MANZARD CAFE - "Designról, művészetekről, kultúráról súlyosan szubjektív szemszögből..."

  

ted.jpg

TEDxY BUDAPEST - "Figyelj ma ránk, mert mi vagyunk a holnap vezetői!"

 

buveszblog.jpg

BŰVÉSZ BLOG - Minden ami bűvészet. Hírek, aktualitások, érdekességek.

 

slowbp.jpg

SLOW BUDAPEST - Fókuszban a boldog, nyugodt élet. "Lassíts! Élj tartalmasabb életet!"

 

personalBranding.jpgPERSONAL BRANDING - "Énmárka, kommunikáció és karrier."
 

019.jpgElőször is vizsgáljuk meg, hogy milyen különböző tejeket ismerünk.

1. lecke - Tej csoportok

ANYATEJ
0 és 1 éves kor között fogyasztott, az anya kebléből nyert életadó tej. A hagyományos értelemben vett tejhez ízben sok köze nincs (aki szülő, az tudja… - én még nem tudom). Hőmérsékletének mérésére a szülők saját csuklójukat használják leggyakrabban. Ez azért lássuk be, kicsit furcsa. Ha az előző napi ebédből maradt, reggeli snack-ként újramelegített marhapörkölt hőmérsékletére vagyok kíváncsi, nem szedek rá egy kanállal az ütőeremre.

TEHÉNTEJ
2 és 100 éves kor között fogyasztott, a tehén tőgyéből, vagy a négyszögletes kartontehénből nyert, általában tartósítószerekkel ellátott, leggyakrabban boltban árusított folyadék, melyet zömmel kávé illetve kakaó elkészítésére használnak a mindennapokban. Tulajdonságait a tej-szakirodalom a híres 3 F-el definiálja: fehér, finom, fosat.

VÉKONYTEJ (LIGHT-TEJ)
A 1,5% zsírtartalom alatti tejek csoportja. Definíció: lásd ‘víz’.

TEJPOR
Az utóbbi években a folyékony tehéntej porosított változata, az ún. tejpor is megjelent a kereskedelmi forgalomban. Por alapú tejet, a por alapú tehénből nyerhetünk. Előállítása egyszerű: Porlasszunk el egy tehenet, a tehénport szórjuk bele egy enyhén lyukacsos zacskóba, a zacskót csavarjuk meg (ezzel gyakorlatilag megfejve a tehénport), és ami por kipotyog a zacskó finom lyukain, az lesz a tejpor.

KECSKETEJ
Silány, pajta ízű utánzata a tehéntejnek. Nem javaslom a fogyasztását.

MADÁRTEJ
A megsárgult desszert tej, minden kornak ajánlott. Ha madártejet kívánsz szervírozni a vasárnapi ebéden, akkor semmi esetre se egy madár megfejésével próbálkozz. Viszont ha mégis ehhez folyamodnál, mindenképpen vedd fel kamerára, majd töltsd fel a youtubera, mert az tuti, hogy híres leszel. A madártejet hab díszíti, ezt madárhabnak (néha vanília felhőnek) hívjuk. A madárhabot, a madártojásból, leggyakrabban tyúktojásból készítjük. Kiegészítő információ: a madártej folyadék alapú, így gyermekeknek és idősöknek is egyaránt előnyös, mert fogak hiányában is remekül fogyasztható.

KÓKUSZTEJ
A friss kókusztej fogyasztását nem korbeli, hanem demográfiai tényezők befolyásolják. Van, ahol lehet kapni kókuszt és van, ahol nem. Én az összes többi tej évekig tartó fogyasztása után 27 évesen, tegnap jutottam először kókusztejhez. A tejhez nem sok köze van. Inkább egy frissítő, rendhagyó ízű limonádét képzeljünk el. A kókusz tetejét meglékelik, majd a hűvös nedvet szívószállal szürcsölheti ki belőle az ember. Miután megittam a kókusz által kínált folyadékot, megvizsgáltam a kókusz belsejét is, aminek nagyon érdekes nyálkás tapintása van. Kicsit UFO szerű, mintha egy delfin nyelvét érintenénk meg (nem mintha valaha is találkoztam volna ET-vel, vagy tapogattam volna delfinnyelvet). Érdekes volt. Más. Ez is megvolt. 

Címkék: tej brazília kókusz kókusztej tehéntej

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://365ok.blog.hu/api/trackback/id/tr125034922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Migmir 2013.01.29. 20:23:44

Szerintem a kecske tej finom :P
Sőt egyenesen jobb mint a tejnek
süti beállítások módosítása